Er is niet één oplossing waarmee je mensen én gebouwen beschermt tegen de schade van vuur, rook en inbraak. Het is een steeds wisselende set, gebaseerd op de keuzes en wensen van gebouweigenaren en architecten. Maar laten we het voor dit moment even simpel houden en alleen kijken naar het product dat je uiteindelijk beschermt. Dan is de keuze al behoorlijk breed.
Wordt het een brandwerend rolscherm, of toch een rolluik of schuifdeur? En misschien biedt een rookwerend rolscherm wel de gewenste bescherming. Hoe maak je daarin een goede keuze? Dit is een vraag die ik regelmatig krijg van onze klanten. Ik heb de verschillende typen op een rijtje gezet, waardoor het waarschijnlijk een stuk overzichtelijker voor je wordt.
Brandwerend rolscherm
Het gebruik van gecoat industrieel textiel is een van de meest in het oog springende kenmerken van brandwerende schermen. Dat materiaal heeft veel voordelen. Uiteraard bieden ze langdurig bescherming tegen vlammen. Afhankelijk van het type doek kan je de warmtestraling en temperatuur tot minimaal beperken. Door het materiaalgebruik hebben de schermen een kleine inbouwruimte en weinig zijruimte nodig. Tevens zijn ze licht van gewicht, waardoor ze niet het maximale vergen van een wandconstructie. Brandschermen zijn ‘wachtende deuren’. Dat wil zeggen dat ze alleen sluiten bij een brandmelding. Het merendeel van de tijd is de doorgang open en heb je niet eens in de gaten dat er bescherming aanwezig is.
Brandwerend rolluik
Ik adviseer vaak rolluiken als het gewenst of nodig is om een ruimte zowel brandveilig te maken en deze bovendien fysiek af te sluiten. Het basismateriaal is twee lagen staal, met daartussen isolerend materiaal. Net als bij brandschermen wordt de deur in wachtstand opgerold boven de deuropening. De omkasting kan zichtbaar worden gemonteerd, maar ze kan ook worden weggewerkt boven een verlaagd plafond. Daardoor is een rolluik toepasbaar in kantoren, industrie en bij logistieke processen. Van brandwerend rolluik heeft Hoefnagels Fire Safety ook een versie die inbraakwerend is tot klasse RC4.
Brandwerende schuifdeur
Brandwerende schuifdeuren bewegen naar de zijkant en in sommige gevallen zelfs rechtstandig omhoog. Ze kunnen in het zicht worden gemonteerd. Gemoffeld hebben ze een strakke, industriële uitstraling, maar voorzien van vlakke panelen zien ze er een stuk vriendelijker uit. In een dubbele muur gemonteerd worden schuifdeuren veelvuldig toegepast een musea waar branddeuren niet in de spotlights hoeven te staan. Ze zijn ook toepasbaar in kantoren, industrie en openbare gebouwen. Deze schuifdeuren kunnen worden voorzien van een vluchtdeur.
Rookwerend rolscherm
Rookschermen zijn er in twee typen, beide gemaakt van industrieel textiel. De ene dekt de volledige breedte van een opening af. De andere versie heeft brede overlappende stroken, waardoor het de doorgang niet belemmert en als vluchtwegroute dient. Het voordeel is dat ze een kleine inbouwruimte nodig hebben en dat ze geen zijgeleiders hebben. Deze schermen kunnen ook in een hoekopstelling worden geplaatst.
Er valt veel te zeggen over brandveiligheid. Kiezen van het juiste type scherm of deur is daarvan maar een onderdeel. Je staat er gelukkig niet alleen voor. Neem met vragen gerust contact met ons op, wij staan voor je klaar met alle producten die ik hierboven heb genoemd. Maar ook met passend advies en praktische services.